Het vlaaiendeeg maak ik meestal klaar in de broodbakmachine. Gewoon de ingrediënten in de machine doen, en op het deeg menu zetten. Je kan het natuurlijk met de hand of de keukenmachine.

Omdat niet iedere vorm even groot is gebruik ik volgende tabel om te berekenen hoeveel deeg er nodig is. De hoeveelheid bloem is aangeven in een volgende tabel vindt je de hoeveelheden van de ingrediënten die worden gebruikt. Voor verschillende vlaaien, gewoon optellen.

Basis Bloem
Vorm Zonder Deksel of Rooster Met Deksel of Rooster
30cm 250gr 400gr
27cm 210gr 350gr
25cm 185gr 300gr
20cm 130gr 210gr
10cm 45gr

Omgezet naar ingrediënten:

Ingrediënten: 200gr 300gr 400gr
  • Bloem
  • Instant Gist
  • Melk
  • Boter
  • Bruine Suiker
  • Zout
  • Ei
  • 200gr
  • 4gr
  • 100ml
  • 18gr
  • 2el
  • 1/2tl
  • 1/2 Ei
  • 300gr
  • 6gr
  • 150ml
  • 25gr
  • 3el
  • 3/4tl
  • 3/4 Ei
  • 400gr
  • 7gr
  • 200ml
  • 35gr
  • 4el
  • 1tl
  • 1 Ei

Vlaaiendeeg

Het vlaaiendeeg maak ik meestal klaar in de broodbakmachine. Gewoon de ingrediënten in de machine doen, en de machine op het deeg menu zetten.

Ondertussen heb je tijd om de vullingen te maken. De bakvorm lichtjes in te boteren en te bestuiven met meel. (niet teveel boter of meel gebruiken want dat proef je in de korst).

Nadat het programma is afgelopen is de voorrijs al gedaan. Het deeg verdelen als nodig, neerslaan, en een mooi bolletje van maken dat helpt bij het trachten uitrollen in een mooie cirkel. De vorm(en) vullen en nog een half uur laten narijzen.