Banketbakkersroom, “gele room” of “crème patissière”  is een puddingachtige room die ietwat een gele kleur heeft. Crème Patissière wordt veelvuldig in gebak wordt gebruikt, soms als in zijn pure  vb. Tompoezen, knibbelkesvlaai. Soms dient banketbakkersroom als basis voor een geëvolueerde vulling en wordt er een andere bereiding onder gemengd:

  • Crème Diplomat – banketbakkersroom en slagroom
  • Crème Musseline – crème patissière en boter
  • Crème Chiboust – gele room en meringue

Hij kan op verschillende manieren worden gemaakt, de meest simpele manier is kant en klaar koud puddingpoeder. Deze heeft echter een ietwat vale kleur ziet er was glasachtig uit en vooral: mist een volle smaak.  Het voordeel van deze pudding is dat hij kan worden ingevroren, wellicht dat hij daarom veel wordt gebruikt in de industriële bakkerijen.

De gele kleur van de banketbakkersroom wordt bekomen door de eidooiers en het puddingpoeder. In sommige recepten wordt gewoon maïszetmeel gebruikt in plaats van pudding- of custard-poeder. Banketbakkersroom met maïszetmeel geeft een wittere kleur. Soms wordt er ook (deels) bloem gebruikt, dit heeft een minder sterke bindkracht. Ook zijn de eidooiers soms veel geler.

Helaas zijn vanillestokjes de laatste jaren door een aantal mislukte oogsten en speculatie duur geworden. De stokjes kunnen eventueel door vanille-extract worden vervangen, mix deze dan samen met de boter door de banketbakkersroom.

Voor de vloeistof en een volle smaak volle melk gebruiken.  Het is ook mogelijk om er een fruitige smaak aan te geven, vervang dan de melk door een vruchtenpurrée of vruchtensap.

Door wat boter onder de pudding te mixen krijgt deze een fluweelzachte structuur.

Hieronder een basis recept banketbakkersroom voor een basisportie van 370 gram, een nog kleinere hoeveelheid klaarmaken wordt lastig omdat de hoeveelheden dan te klein worden. Indien je meer nodig hebt kan je gewoon de ingrediënten vermenigvuldigen.

Tijdens de bereiding wordt de helft van de suiker bij de melk gevoegd, hierdoor hoeft/mag er niet in de melk geroerd worden terwijl ze aan de kook wordt gebracht. De suiker voorkomt dat de melk gaat aanbranden.

recept banketbakkersroom

banketbakkersroom

  • Opdieningen: 1 portie
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk

banketbakkersroom

voor een portie van circa 370 gram

banketbakkersroom

  • 240 gr volle melk
  • 30 gr suiker
  • 1 vanillestok
  • 30 gr suiker
  • 20 gr eigeel (1 ei)
  • 25 gr puddingpoeder
  • 25 gr boter

Schraap het merg uit de vanillestok en doe de peul en merg in een kook pot. Voeg de melk en de 30 gr suiker toe. Breng  aan de kook – roer niet in de melk.

Roer het eigeel, suiker en pudding poeder glad.

Tempereer het eigeelmengsel: giet al roerend wat van de melk op het eigeelmengsel.

Voeg het eigeelmengsel bij de resterende melk en breng terug aan de kook tot de eerste bellen verschijnen. Ondertussen goed blijven roeren.

Laat de pudding afkoelen tot 40°C. Verwijder de vanillepeul. Mix de blokjes zachte boter onder de pudding, tot je een mooie gladde structuur krijgt.

Dek af met een vershoudfolie, die direct in contact op de pudding geplaatst wordt om velvorming te voorkomen. Laat verder afkoelen.

De banketbakkersroom terug opkloppen of mixen voor gebruik.

Geniet van het lekkers, met mate ☕☕☕