Vlaaiendeeg kan op verschillende manieren worden gemaakt: met de hand, in de keukenrobot of zelfs in de broodbakmachine.

Omdat niet iedere vorm even groot is gebruik ik volgende tabel om te berekenen hoeveel deeg er nodig is. De hoeveelheid bloem is aangeven in de eerste tabel en in de volgende tabel vind je de hoeveelheden van de ingrediënten die worden gebruikt. Voor verschillende vlaaien, gewoon optellen.

Basis Bloem
Vorm Zonder Deksel of Rooster Met Deksel of Rooster
30cm 250gr 400gr
27cm 210gr 350gr
25cm 185gr 300gr
20cm 130gr 210gr
10cm 45gr

Omgezet naar ingrediënten aan de hand van basis bloem.

Ingrediënten: 200gr 300gr 400gr
  • Bloem
  • Instant Gist
  • Melk
  • Boter
  • (Kindjes) Suiker
  • Zout
  • Ei
  • 200gr
  • 4gr
  • 80ml
  • 48gr
  • 10gr
  • 3gr
  • 40gr
  • 300gr
  • 6gr
  • 120ml
  • 64gr
  • 15gr
  • 4.5gr
  • 60gr
  • 400gr
  • 8gr
  • 160ml
  • 96gr
  • 20gr
  • 6gr
  • 80gr

Al de ingrediënten voor het vlaaiendeeg zijn best op kamertemperatuur. Dus best de boter op voorhand uit de koelkast halen zodat ze zacht wordt.  Harde boter wordt moeilijk opgenomen door het vlaaiendeeg.

De “instant gist” kan worden vervangen door “verse gist”, hiervoor dient de hoeveelheid maal 3 te worden gedaan. (vb. 6 gram instant gist is 18 gram verse gist).

Vlaaiendeeg met de broodbakmachine

De ingrediënten in de machine doen, en de machine op het deeg menu zetten.

Ondertussen heb je tijd om de vullingen te maken. De bakvorm lichtjes in te boteren en te bestuiven met bloem. (niet teveel boter of bloem gebruiken want dat proef je in de korst).

Nadat het programma is afgelopen is de voorrijs van het vlaaiendeeg al gedaan. Het deeg verdelen als nodig, neerslaan en een mooi bolletje van maken. Dat helpt bij uitrollen in een mooie cirkel. De vorm(en) fonceren en nog een half uur laten narijzen.

Vlaaiendeeg met de keukenrobot

Doe de droge bestanddelen in de kom van de keukenrobot : Bloem, instant gist, suiker en zout.

Laat de machine even alles onder mengen zodat alles egaal verdeeld is.

Voeg nu de vochtige bestanddelen toe : Melk, ei en boter. Laat de robot 2 minuten op lage snelheid alles goed mengen tot als het vlaaiendeeg goed is samengekomen.

Laat het vlaaiendeeg nog 2 minuten kneden op middelmatige snelheid, tot een niet al te elastisch deeg. Een te elastisch deeg zal lastig zijn om uit te rollen, het vlaaiendeeg zal steeds terug naar zijn originele vorm krimpen.

Kneed nog even met de hand na op een licht bebloemd oppervlak, en bol het deeg op. Olie lichtjes de kom in, plaats het vlaaiendeeg en de kom en dek af met een theedoek.  Laat een half uur rijzen op een warme tochtvrije plaats.

Vaaiendeeg met de hand

Maak op het werkblad  een vulkaan van de bloem. Een berg met middenin een krater. Giet de melk in de kuil, en doe hierin de gist en het ei.

Doe aan de buitenkant van de bloem, de suiker, het zout en de boter verdeeld in stukjes.

Maak met de toppen van je vingers rustig draaiende bewegingen door het melk waarbij je steeds wat bloem meeneemt van de randen van je berg bloem. Op deze manier krijgt de bloem de kans om de melk op te nemen.  Werk geleidelijk verder naar de buitenkant van de berg tot je een kleverig vlaaiendeegmengsel hebt.

Kneed daarna verder tot je een niet te elastisch vlaaiendeeg hebt.