Kraakverse warme pistolets voor ‘s morgens, zacht vanbinnen met een dun krokant korstje.

De bakkers hebben opbolmachines, rijskasten en (vloer)ovens met stoom om dit te kunnen.

De meeste amateurs hebben dat allemaal niet, maar met wat geduld en een paar trucks komt het toch aardig in de buurt.

Pistolets moeten voldoende volume maken om ze licht en luchtig te krijgen,  ze moeten  voldoende kunnen rijzen. Hiervoor is sterke (eiwitrijke) bloem nodig. Een meelverbeteraar  hier ook toe bijdragen.

Mooie gelijke bollen kan men maken door de stukjes deeg af te wegen, en dan de pistolets met de hand op te bollen.

De stoom in de oven, kan min of meer worden gesimuleerd door met een plantenspuit in het begin van het bakproces een paar maal in de oven de spuiten.

Ik heb de pistolets klaargemaakt met een keukenrobot en afgebakken in een heteluchtoven.

Voor de tijgerpistolets dienen de pistolets na het opbollen en voor de narijs ingestreken te worden met een tijgerpapje.

 

Recept voor  pistolets en tijgerpistolets

pistolets

  • Opdieningen: 16
  • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

tijgerpistolets en pistolets

Voor  16  pistolets

tijgerpapje

  • 37,5 gr melk
  • 25 gr water
  • 2 gr fleur de sel
  • 7,5 gr verse gist
  • 7,5 gr  olijfolie
  • 21,5 gr bloem
  • 50 gr rijstgriesmeel

Meng al de ingrediënten goed door elkaar. Dek het tijgerpapje af, en laat het een half uur rijzen op een warme plaats. Strijk het op de pistolets na het vormen en voor de narijs.

pistolets

  • 300 gr ijswater
  • 500 gr bloem
  • 30 gr verse gist
  • 25 gr boter in klein blokjes
  • 20 gr meelverbeteraar
  • 7,5 gr zout

Ijswater: Zet een paar uur op voorhand een beker met water in de diepvries. Doe het ijs in een kom, giet hierop water en wacht een 5tal minuten voor het te gebruiken.

Meng al de ingrediënten 4 minuten op lage snelheid in de keukenrobot met de kneedhaak. Vervolgens nog 6 minuten op een hogere snelheid laten kneden.

Kneed even na, verstuif wat bloem in de kom en laat een 10tal minuten rijzen. Sla het deeg dicht en bol het op, laat terug een 10tal minuten rijzen.

Verdeel het deeg in stukjes van 50 gr. Bol de deegstukjes op om de pistolets te vormen. Zet de pistolets op een bakplaat. Als je tijgerpistolets wil strijk de pistolets nu  in met het tijgerpapje.

Laat ongeveer een uur rijzen op een warme plaats.

Verwarm de oven voor op 240°C (hete lucht), zet de pistolets in de oven. Maak wat stoom, bak een 5tal minuten op 210°C, dan nog 10 à 15 minuten op 180°C.

Haal uit de oven laat afkoelen op een rooster.