Een abrikozenvlaai blijft een klassieker onder de vlaaien. Bij de bakker vind je dikwijls verschillende versies van een abrikozenvlaai: Met raster zodat de abrikozenvulling nog zichtbaar, met een gesloten deksel of met knubbelkes of kruimel bovenop.

Verse abrikozen zijn alleen tijdens de zomermaanden te vinden, en worden niet veel gebruikt. Voor de abrikozenvulling worden kant en klare blikken verkocht met een soort van (te) zoete abrikozencompote.  Maar om de vlaai iets minder zondig te maken en ze een frissere smaak te geven heb ik gekozen voor abrikozen  uit blik, of op basis van ongezoete abrikozenpulp. Beide vulling zijn hieronder weergeven, kies naargelang de beschikbaarheid van de ingrediënten.

Met wat planning is de abrikozenvlaai klaar in minder dan 2 uur. Beginnen met het deeg, en terwijl het vlaaiendeeg aan het rijzen is kan  de abrikozenvulling klaargemaakt worden.

Het deeg, dit is op basis van 400 gram bloem, hieronder is de methode met keukenrobot beschreven. Voor andere methodes en maten zie vlaaiendeeg. Ook de vulling kan worden omgerekend naar andere maten.

recept abrikozenvlaai

abrikozenvlaai

  • Opdieningen: 12
  • Moeilijkheidsgraad: Makkelijk

abrikozenvulling, vlaaiendeeg, afwerking

Voor 1 vlaai van 30cm

abrikozenvulling met pulp

  • 152 gr Suiker
  • 35 gr Koud Bindmiddel
  • 984 gr Abrikozenpulp

Voor de abrikozenvulling met abrikozen uit blik zie hieronder.

Suiker en koud bindmiddel onder elkaar mengen
Abrikozenpulp Het mengsel al roerend, onder de abrikozenpulp mengen.

vulling met abrikozen uit blik

  • 600 gr Abrikozen in blik
  • 55 gr Maïzena
  • 20 ml Citroensap

Lek de abrikozen uit en doe in een kookpot, maar bewaar 300 ml van het sap.

Voeg  de het maiszetmeel en citroensap toe aan het sap en roer tot een glad mengsel. Voeg bij de abrikozen, pureer de abrikozen grof en breng het geheel aan de kook zodat de alles bindt. Laat afkoelen in een kom met een folie erover..

vlaaiendeeg

  • 400 gr Bloem-Patent
  • 8 gr Gist (Instant)
  • 20 gr Suiker
  • 80 gr Ei 
  • 160 gr Melk Volle
  • 6 gr Zout
  • 96 gr Boter

Bloem-Patent, gist , suiker, ei , melk, zout en boter in de keukenrobot mengen, met de deeghaak. Twee minuten op lage snelheid en wanneer alles is samengekomen nog eens 2 middelmatige op middelmatige snelheid laten kneden

Het deeg opbollen en 30’ laten rijzen in een afgedekte kom.

Het deeg verdelen in 2, een grote portie van ongeveer 480gram en een kleinere van 270gram.

Mooie bolletjes van maken.

Hierna de grote bol deeg uitrollen in een circel. Fonceer het vlaaiendeeg in een ingeboterde vlaaipan.

Abrikozenvulling gelijkmatig over de bodem van de vlaai verdelen.

De kleiner bol deeg uitrollen in een circel, en een raster maken.

De rand van de abrikozenvlaai bestrijken met water en hierop het raster plaatsen. Bak de vlaai gedurende 30 à 35’ bakken op 180°C in een heteluchtoven (200°C in een conventionele).

Haal de vlaai uit de oven. Laat de abrikozenvlaai afkoelen op een  rooster.

afwerking

  • 25 gr Decorsuiker

Decorsuiker met zeefje wat over de rand van de abrikozenvlaai strooien.

Geniet van het lekkers, met mate ☕☕☕☕