Abrikozenkruimelvlaai  of Abrikozenknubbelkesvlaai of Abrikozencrumblevlaai

Vlaaien blijven mijn favoriet, omdat ze eenvoudig zijn, een simpel eerlijk deeg hebben, het is een  luxueus brooddeeg. De meeste vlaaien zijn met fruit bereidt, alles in 1 keer gebakken en zonder veel nabewerkingen. En bovenal lekker om samen te genieten  met een tas koffie.

Deze is wel iets zondiger, doordat er knubbelkes  bovenop de fruitvulling worden gedaan. Knubbelkes is een dialect voor kruimel of het Engelse crumble, afhankelijk van de plaats in Limburg komen ook knibbelkes of knobbelkes voor als woord.

Abrikozenvlaai is een klassieker, alhoewel niet inheems bestaat ze al heel lang. De Spanjaarden schijnen de abrikozen te hebben geïntroduceerd tijdens hun bezetting.

Verse abrikozen zijn alleen tijdens de zomermaanden te vinden. Voor de abrikozenvulling worden kant en klare blikken verkocht met een soort van (te) zoete abrikozencompote.  Maar om de vlaai iets minder zondig te maken en ze een frissere smaak te geven heb ik gekozen voor abrikozen  uit blik, of op basis van ongezoete abrikozenpulp. Beide vulling zijn hieronder weergeven, kies naargelang de beschikbaarheid van de ingrediënten.

Met wat planning is de vlaai klaar in minder dan 2uur. Beginnen met het deeg, en terwijl het vlaaiendeeg aan het rijzen is kan de kruimel en de abrikozenvulling klaargemaakt worden.

Het deeg, dit is op basis van 250 gr bloem, hieronder is de methode met keukenrobot beschreven. Voor andere methodes zie vlaaiendeeg.

recept abrikozen knubbelkes vlaai

abrikozen knubbelkes vlaai

  • Opdieningen: 12
  • Moeilijkheidsgraad: Makkelijk

knubbelkes, abrikozenvulling, vlaaiendeeg, afwerking

Voor 1 vlaai van 30cm

knubbelkes

  • 120 gr Boter
  • 100 gr Suiker
  • 33 gr Amandelpoeder
  • 13 gr Vanillesuiker
  • 4 gr Zout
  • 167 gr Bloem-Patent

Boter moet koud zijn! In blokjes snijden Suiker, amandelpoeder, vanillesuiker, zout en bloem-patent door elkaar mengen. Wrijf (niet kneden) het mengsel tussen je vingers tot er een malse zandachtige substantie ontstaat

Bewaar de crumble in de koelkast. Knubbeltjes op de vlaai doen net voor het inovenen, zo behouden het best hun vorm.

abrikozenvulling met pulp

  • 152 gr Suiker
  • 35 gr Koud Bindmiddel
  • 984 gr Abrikozenpulp

Voor de abrikozenvulling met abrikozen uit blik zie hieronder.

Suiker en koud bindmiddel onder elkaar mengen
Abrikozenpulp Het mengsel al roerend, onder de abrikozenpulp mengen.

vulling met abrikozen uit blik

  • 600 gr Abrikozen in blik
  • 55 gr Maïzena
  • 20 ml Citroensap

Lek de abrikozen uit en doe in een kookpot, maar bewaar 300 ml van het sap.

Voeg  de het maiszetmeel en citroensap toe aan het sap en roer tot een glad mengsel. Voeg bij de abrikozen, pureer de abrikozen grof en breng het geheel aan de kook zodat de alles bindt. Laat afkoelen in een kom met een folie erover..

vlaaiendeeg

  • 250 gr Bloem-Patent
  • 5 gr Gist (Instant)
  • 13 gr Suiker
  • 50 gr Ei (gram)
  • 100 gr Melk (Volle)
  • 3,75 gr Zout
  • 60 gr Boter

Bloem-Patent, gist , suiker, ei , melk, zout en boter in de keukenrobot mengen, met de deeghaak. Twee minuten op lage snelheid en wanneer alles is samengekomen nog eens 2 middelmatige op middelmatige snelheid laten kneden

Het deeg opbollen en 30’ laten rijzen in een afgedekte kom. Hierna het deeg uitrollen in een circel. Fonceer het vlaaiendeeg in een ingeboterde vlaaipan. Abrikozenvulling gelijkmatig over de bodem van de vlaai verdelen. De kruimels  verdelen over de abrikozenvulling. Bak de vlaai gedurende 30 à 35’ bakken op 180°C in een heteluchtoven (200°C in een conventionele).

Haal de vlaai uit de oven. Laat de abrikozencrumblevlaai afkoelen op een rooster.

afwerking

  • 25 gr Decorsuiker

Decorsuiker met zeefje wat over de rand van de vlaai strooien.

Geniet van het lekkers, met mate ☕☕☕☕