Tijdens de laatste citytrip naar Stockholm, in het openluchtmuseum Skansen verkocht de bakker kardemom koeken. Het was een aangename verandering naast kaneel, vanille en de ander traditionele kruiden die worden gebruikt.

Ook koeken in bloemvorm had ik nog niet gemaakt, na wat zoeken op youtube gevonden hoe ze moesten gevouwd worden. En door ze nog wat te draaien, twisten wordt het nog echter.

recept kardemom koeken

kardemom koeken

  • Opdieningen: 16
  • Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

koek kardemom

Voor 16 koeken

deeg

  • 500 gr bloem (gewone of spelt)
  • 75 gr suiker
  • 8 gr zout
  • 2,5 tl gist (instant)
  • 250 gr melk
  • 50 gr boter/vetstof
  • 100 gr ei
  • 1,5 tl gemalen kardemom

Doe de melk in een pan en breng tot aan het kookpunt (niet koken), laat de boter in de melk smelten en laat afkoelen om de gist niet te doden.

Zift de bloem, en doe in de keukenrobot met de kardemom de suiker, zout en de gist. Meng alles wat.

Als de melk voldoende is afgekoeld voor het toe aan de bloem en laat alles mengen, voeg het ei toe. Kneden tot je een mooi elastisch deeg hebt.

Nog even nakneden. Olie een kom lichtjes in en doe het deeg hierin, dek de kom af en zet een nachtje te rusten in de koelkast.

Olie een folie licht in en dek hiermee af. Zet het kardemomdeeg  een nachtje in de koelkast.

vulling

  • 75 gr suiker
  • 75 gr  zachte boter
  • 2tl gemalen kardemom

Doe al de ingrediënten in een kom (suiker, boter, gemalen Kardemom), en meng/klop tot er een mooie massa ontstaat met al de ingrediënten mooi gemengd.

afwerken en bakken

  • korrelsuiker
  • eidooier

Haal het deeg uit de frigo, en laat 30 minuten acclimatiseren.

Verwarm de oven voor op 180C° (Hete Lucht) 200C° (Conventioneel).

Rol het deeg uit in een deeglap van 50cm bij 30 cm.

Spatel op de onderste helft de vulling een strook van 14 cm over de ganse lengte, laat de onderste cm vrij, om straks het deeg te kunnen dicht plakken.

Strijk water op de onderste cm, en vouw de bovenste helft over de onderste. Rol met de deegrol nog eens over het dichtgevouwen deeg.

Snij het deeg met een scherp mes in 16 gelijk delen.

Neem een reepje, en twist het 2 à 3 maal. Maak een lus door de uiteinden over elkaar te leggen. Vouw het onderste einde om en steek het langs boven voorzichtig door de lus (zoals een knoop), doe hetzelfde voor het onderste eindje zodat je nog net het puntje zie.

Laat nog een 15 à 20 minuten rijzen onder een vochtige doek.

afwerken en bakken

Bestrijk de koeken met eidooier, en strooi hierin wat grotere suikerkristallen.

Bak af op 180C° (Hete Lucht) 200C° (Conventioneel) tijdens 15 minuten.  Uit de oven halen,  op een rooster plaatsen om verder te laten afkoelen.

Geniet van het lekkers, met mate   ☕☕☕